Operatiivinen johdon laskentatoimiLaajuus (5 op)

Opintojakson tunnus: ECO013AS2A

Opintojakson perustiedot


Laajuus
5 op
Opetuskieli
suomi

Osaamistavoitteet

Opintojakson tavoitteena on antaa kokonaiskuva liiketoiminnan ohjausjärjestelmistä sekä johdon laskentatoimen merkityksestä yrityksen strategian toteuttamisessa. Opiskelija ymmärtää operatiivisen laskentatoimen roolin yrityksen johtamisessa.

Opiskelija syventää ja laajentaa johdon laskentatoimen osaamistaan siten, että hän kykenee laskentatoimen menetelmin avustamaan johtoa talouden suunnittelussa, päätöksenteossa ja seurannassa, hyödyntämään suorituskykymittareita ja raportoimaan nykyaikaisilla menetelmillä. Opintojakso edistää tiedolla johtamista, Business Intelligence -ajattelua sekä antaa myös valmiuksia toimia laskentajärjestelmien kehitystyössä. Opintojaksolla käsitellään myös kestävän kehityksen mukaista raportointia.

Sisältö

Operatiivinen johdon laskentatoimi (ECO013AS2A) on osa Johdon laskentatoimen opintoja.

Opintojaksossa käsitellään seuraavia teemoja:
-Avainsuorituskykymittarit ja tiedolla johtaminen
-Kustannuslaskenta, jatkoa (toimintolaskenta)
-Budjetointi osana raportointia (osa 1, osa- ja pääbudjetit)
-Johdon raportointi (sisältömielessä) ja tunnusluvuilla johtaminen
-Asiakaskannattavuus
-Hinnoittelu
-Kestävä kehitys (raportointi)

Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin

Opiskelija on suorittanut Taloushallinnon ja rahoituksen perusteet -opintojakson ja Johdon laskentatoimi -opintojakson tai hallitsee muutoin vastaavat osaamiset.

Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen

Päivätoteutus, monimuotototeutus, virtuaalitoteutus, aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen (AHOT) ja opinnollistaminen

Arviointikriteerit - arvosana 1

Opintojaksojen CONTACT, ONLINE ja BLENDED -toteutuksilla edellytämme läsnäoloa lukujärjestykseen merkityillä opetuskerroilla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 25% arvosanasi laskee yhdellä numerolla. Jos olet poissa opetuskerroilta yli 50%, opintojakso hylätään.

Suomeksi
Osaamistaso 1-2: Opiskelija
•osaa analysoida yrityksen taloudellista tilannetta historiatietojen perusteella.
•tuntee kustannuskäsitteet ja kustannuslaskennan kokonaisuuden ja siihen kuuluvia menetelmiä.
•tuntee budjetin tehtävät ja budjettijärjestelmän osat vuosisuunnittelun välineinä.
•osaa laatia kannattavuuteen ja seurantaan liittyviä vakioraportteja.

Arviointikriteerit - arvosana 3

Osaamistaso 3-4: Opiskelija
•osaa analyysin perusteella tunnistaa kannattavuuteen ja muuhun taloudelliseen johtamiseen liittyviä kriittisiä tekijöitä päätöksenteon perustaksi
•osaa soveltaa kustannuslaskennan menetelmiä esimerkiksi projektilaskennassa
•osaa laatia vuosisuunnitteluun liittyviä osabudjetteja ja osabudjetit yhdistämällä ja laatia siihen liittyviä vaihtoehtolaskelmia suunnittelun ja seurannan perustaksi.
•osaa laatia ja suunnitella kannattavuuteen ja seurantaan liittyviä vakio- ja erityisraportteja johdon muuttuviin tarpeisiin.

Arviointikriteerit - arvosana 5

Osaamistaso 5: Opiskelija
•osaa laatia kannattavuuteen liittyviä vaihtoehtolaskelmia ja esityksiä johdon päätöksentekoa varten
•osaa soveltaa ja arvioida kustannuslaskennan menetelmien soveltuvuutta sekä soveltaa toimintolaskentaa.
•osaa koota vuosisuunnitteluun liittyvän budjetin osabudjetit yhdistämällä ja laatia ja arvioida siihen liittyviä vaihtoehtolaskelmia tuoda esiin päätöksenteon kannalta kriittisiä tekijöitä sekä suunnitella budjetin hyväksikäyttöä seurannassa ja raportoinnissa.
•osaa laatia ja suunnitella kannattavuuteen ja seurantaan liittyviä vakio- ja erityisraportteja johdon muuttuviin tarpeisiin, sekä laatia itsenäisesti kannattavuuteen liittyviä ennusteita.

Oppimateriaalit

Esimerkiksi: - Järvenpää, M., Länsiluoto A., Partanen V., Pellinen J. (2020 tai uudempi). Talousohjaus ja kustannuslaskenta. Sanomapro. - Suomala P., Manninen O., Lyly-Yrjänäinen J. (2018 tai uudempi) Laskentatoimi johtamisen tukena. - Niskanen, J. & Niskanen, M. (2016). Yritysrahoitus. Edita. Myös e-kirjana (käyttöpääoma) - Kurssilla jaettavat artikkelit sekä ohjaajan ilmoittama muu materiaali. Kirjallisuutta täydennetään toteutussuunnitelmassa.

Siirry alkuun