Yleisöjen ymmärrys ja analyysi journalistisessa työssäLaajuus (5 op)

Opintojakson tunnus: JOU8KJ239

Opintojakson perustiedot


Laajuus
5 op
Opetuskieli
suomi

Osaamistavoitteet

• Opiskelija tunnistaa yleisöymmärryksen ja käyttäjäkokemuksen tuomat mahdollisuudet journalistisen työn eri vaiheissa ja erilaisissa toimintaympäristöissä.
• Opiskelija osaa hyödyntää määrällistä ja laadullista tietoa yleisöjen ymmärtämisessä ja niiden analysoinnissa.
• Opiskelija osaa valita ja käyttää tarkoituksenmukaisesti hyödykseen erilaisia laadullisia ja määrällisiä analyysimenetelmiä erityyppisten yleisöjen tarpeiden ja kiinnostusten ymmärtämisessä.
• Opiskelija osaa analysoida kerättyä tietoa monipuolisesti ja kriittisesti.
• Opiskelija on tietoinen tiedon keräämiseen ja käyttöön liittyvistä eettisistä ja juridisista seikoista erityisesti journalismin ja viestinnän näkökulmista.

Sisältö

• Yleisötiedon ja yleisöymmärryksen perusteet: tiedon lähteet, kerääminen ja analysointi
• Yleisötutkimuksen menetelmät
• Yleisötiedon hyödyntäminen ja sen tarjoamat mahdollisuudet journalistisen prosessin eri vaiheissa
• Yleisöjä koskevan tiedon keruuseen ja käyttöön liittyvät eettiset ja juridiset periaatteet

Kurssi painottuu journalistisiin, viestinnällisiin ja tutkimuksellisiin näkökulmiin teknisten työkalujen ja sovellusten sijaan.

Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin

Journalistin työ 1 ja 2 tai vastaavat tiedot ja taidot.

Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen

Vierailijaluentoja, lähiopetusta, projektityötä, työpajoja ja itsenäistä työskentelyä. Tarkemmat työtavat räätälöidään toteutuskohtaisesti. Opintojaksoon sisältyy myös pakollisena oman oppimisen arviointi.

Työelämäprojekteja, vierailijaluennoitsijoita ja mahdollista tiedonhankintaa yrityksistä.

Opintojaksolla noudatetaan aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistamismenettelyä (AHOT) Haaga-Helian voimassa olevan käytännön mukaan.

Arviointikriteerit - arvosana 1

Opiskelija tunnistaa yleisötutkimuksen tarjoamat mahdollisuudet ja hyödyt journalistisessa työssä sekä tuntee aiheeseen liittyvät eettiset ja juridiset periaatteet. Opiskelija tunnistaa erilaisia tiedon lähteitä ja analyysimenetelmiä ja osaa hyödyntää niitä journalistisessa työssä.

Arviointikriteerit - arvosana 3

Edellisen lisäksi opiskelija osaa arvioida yleisöymmärryksen merkityksen. Tämän lisäksi hän osaa hyödyntää yleisötutkimuksen menetelmiä journalististen sisältöjen suunnittelussa, analyysissa ja kohdentamisessa. Opiskelija osaa kehittää edellisten avulla journalistisia sisältöjä ja prosesseja ja lisätä ymmärrystä erilaisista asiakas- ja lukijasegmenteistä.

Arviointikriteerit - arvosana 5

Edellisten lisäksi opiskelija osaa kriittisesti arvioida yleisöymmärrystä tukevia menetelmiä kehittääkseen journalistisia sisältöjä ja prosesseja erilaisissa toimintaympäristöissä. Opiskelija osaa proaktiivisesti ja tavoitteellisesti etsiä ja analysoida journalismin kannalta kriittistä tietoa sisäisistä ja ulkoisista lähteistä kehittääkseen journalistisia prosesseja ja sisältöjä eri kohderyhmille.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Tehtävät ja arvioinnin yksityiskohdat julkaistaan toteutussuunnitelmien yhteydessä.

Oppimateriaalit

Projekti- ja tuntityöskentelyn materiaali, ohjaajan ilmoittama ja jakama aineisto sekä opiskelijoiden itse hankkima ja tuottama materiaali.

Siirry alkuun