Laskentatoimen ja Excelin perusteet hotelli-, ravintola- ja matkailualallaLaajuus (5 op)
Opintojakson tunnus: ACC1HA001
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 5 op
- Opetuskieli
- suomi
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija
• hallitsee taloudellisen raportoinnin perusteet ja tulkinnan
• tuntee yritysverotuksen perusteet
• hallitsee katetuottolaskennan ja tulossuunnittelun perusteet
• osaa katetuottohinnoittelun ja tuntee muut hotelli-, ravintola- ja matkailualan perushinnoittelumenetelmät
• osaa taloushallinnon Excelin peruskäytön
Sisältö
Tuloslaskelma, tase, rahoituslaskelma
• Käyttöpääoma
• Tunnuslukuanalyysi
• Tuloverotus ja arvonlisäverotus
• Kustannusten luokittelu, kriittinen liikevaihto
• Katetuottohinnoittelu ja muut hinnoittelumenetelmät HRM-alalla
• Myynnin ja kustannusten ennustaminen
• Excelin käyttö taloushallinnossa
Lähtötaso ja sidonnaisuudet muihin opintojaksoihin
Ei lähtötasovaatimuksia tai sidonnaisuuksia
Toteutustavat, näyttö ja opinnollistaminen
Tämän opintojakson osaamistavoitteet voi saavuttaa seuraavilla tavoilla:
a. Lähiopetus ja siihen liittyvät tehtävät päivä-, monimuoto- tai intensiivitoteutuksena
b. Tentti ja/tai oppimistehtävä(t)
c. Omassa työssä oppiminen (opinnollistaminen)
Opintojaksoon sisältyy myös pakollisena oman oppimisen arviointi.
Arviointikriteerit - arvosana 1
Opiskelija osaa tulkita yrityksen taloudellisia raportteja, hän tunnistaa keskeisiä verotuksen käsitteitä ja hallitsee taulukkolaskennan peruskäytön avustetusti. Hän osaa nimetä yrityksen erilaisia kustannuksia ja ymmärtää yrityksen talousprosessin.
Arviointikriteerit - arvosana 3
Opiskelija osaa perustellen tulkita yrityksen taloudellisia raportteja, hän osaa laskea yrityksen keskeiset verot ja hallitsee taulukkolaskennan peruskäytön itsenäisesti. Hän osaa erotella yrityksen erilaisia kustannuksia ja tuottoja sekä niiden vaikutuksia yrityksen talouteen.
Arviointikriteerit - arvosana 5
Opiskelija osaa tehdä johtopäätöksiä yrityksen taloudellisten raporttien perusteella, hän osaa perustellen laskea yrityksen keskeiset verot ja hallitsee taulukkolaskennan käytön soveltaen. Hän osaa analysoida yrityksen erilaisia kustannuksia ja tuottoja sekä niiden vaikutuksia yrityksen talouteen.
Oppimateriaalit
Ilmoitetaan opintojakson alkaessa
Lisätiedot
Vastuuopettajat:
Hanna Moisio, Haaga
Mariitta Rauhala, Haaga